بهداشت نانواخانه
بهداشت كارگران نانوايي
- با حمام كردن روزانه يا يك روز در ميان در فصل تابستان، نظافت و تميزي پوست و موي خود را حفظ نماييد.
- با شستشوي مرتب موهاي سر از ريزش موي خود جلوگيري نماييد.
- استفاده از كلاه هنگام كار (كلاه بايد مرتباً شسته شود چون كلاه كثيف سبب ايجاد بيماري پوست مو و ريزش مو مي گردد)
- كوتاه نگه داشتن موي سر
- تميز بودن دست ها و ناخن ها ( زير ناخن ها بايد تميز باشد)
- بعد از هر بار استفاده از سرويس بهداشتي دستها را با آب و صابون بشوييد، بهتر است از صابون مايع استفاده كنيد استفاده از آب به تنهايي كافي نيست.
- براي پاك كردن عرق دست وصورت از دستمال يا حوله شخصي استفاده كنيد.
- در صورت مشاهده هر گونه زخم، دمل، يا لكه مشكوك بر روي پوست بدن به خصوص دستها حتما به پزشك مراجعه كنيد.
- در صورت مبتلا شدن به سرماخوردگي يا بيماري واگيردار از كار كردن در نانوايي خودداري كنيد يا در صورت اجبار از ماسك استفاده كنيد.
- لباس كثيف ونامناسب نه تنها باعث بيماري نانوا بلكه محيط نانوايي را هم آلوده مي كند.
- از پيراهن و لباس با رنگ روشن (سفيد) و پيشبند سفيد استفاده كنيد (لباس ها را هر دو روز يكبار با مواد شوينده بشوييد)
- كفش يا دمپايي بايدمناسب با محيط نانوايي باشد از پوشيدن دمپايي مخصوص كار در سرويس بهداشتي خود داري كنيد.
بهداشت محيط نانوایی
- استفاده از سطل زباله درب دار به جهت جلوگيري از ورود حشرات موذي.
- عدم استفاده از جاروهاي دسته دار به دليل جلوگيري از انتشار گرد وغبار درمحيط، مي توان از تي نمور استفاده كرد.
- شستشو و ضدعفوني هفتگي دربها، شيشه ها، توريها وديوارها.
- دقت در نظافت سرويس بهداشتي نانوايي و محل استراحت كاركنان از ايجاد بيماري عفوني جلوگيري مي كند.
- عدم استفاده از سيگار در نانوايي
- حشره كش ها جزء مواد سمي هستند كه بر دستگاه اعصاب و سيستم جريان خون تاثير منفي دارند. بنابراين از اسپري و افشانه استفاده نكنيد.
- عدم نگهداري از پرندگان زينتي يا حيوانات خانگي مثل گربه زيرا باعث ايجاد بيماري هاي مختلف از جمله آسم در كودكان يا سقط جنين در زنان باردار مي گردد.
- استفاده از پالت در انبار آرد لازم و ضروري است. از نگه داشتن وسايل غيرضروري مثل موتورسيكلت و ... در محيط كار اجتناب نماييد.
- وجود كپسول هاي اطفاء حريق در محيط كار (دور از نور و حرارت)، جعبه كمك هاي اوليه كمك فراواني در كاهش آسيب هاي احتمالي خواهد كرد.
بهداشت تجهیزات نانوايي
خمير از بهترين محيط هاي مغذي براي رشد و توليد سم توسط باكتري ها است. بنابراين رعايت مواردي چند از اصول اوليه بهداشتي مي باشد:
- سطوح ميز كار، ماشين آلات بايد كاملا صاف و قابل شست و شو باشد تا از رشد كپك جلوگيري شود.
- سطوح سيني ها چرب (در فانتزي) و در پايان كار با جريان آب گرم و مواد شوينده مجاز شسته شود.
- ميز كار وساير وسايل بايد روزانه تميز شود، تميز نمودن اتاق تخمير هم مهم است.
- به هيچ عنوان روغن سوخته و روغن استفاده شده در پخت قبلي را مجددا مورد استفاده قرار ندهيد.
- در پخت سنگكي رعايت بهداشت دقيق پاروي حمل خمير و جمع آوري سنگهاي تنور زير پا ريخته شده مهم مي باشد.
- در پخت نان تافتون، لواش، بربري، تميز بودن ميز چانه گيري، ميز وردنه زني، كاردكها، دستگاه خميرگير، ماشين آلات و ترازو از موارد ضروري و مهم است.
- استفاده كردن از مواد افزودني بهداشتي
- در تمام نانواييها نصب توري روي خميرگير، تغاره وظروف خمير ترش جهت رعايت كردن بهداشت در محيط نانوايي لازم است.
- استفاده از خمير گير استيل، به دليل ضد زنگ بودن و مقاومت نسبت به خوردگي در جلوگيري از بسياري از بيماري ها توصيه شده است.
- نوسازي واحد نانوايي، كاشي كاري ديوارها، سنگ يا سراميك نمودن كف و ديوارها، ميز كار استيل يا سنگي با قابليت شستشوي مناسب مطمئن ترين روش براي مبارزه با آلودگي هاي نانواخانه است.
- استفاده از دستگاه هاي پخت استاندارد وتميز كردن مرتب داخل تنور يا دستگاه پخت علاوه بر تاكيد در كيفيت و رنگ نان، مانع از بروز آلودگي مي گردد.
- عوض كردن مرتب ويزيتكا و آرد ميز كار كمك بزرگي به سلامت افراد جامعه مي نمايد.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب