بهداشت محیط،بهداشت فردی،بهداشت مواد غذایی در آشپزخانه های منزل،هتلها،رستورانها،تالار،کافی شاپ ها،کیترینگ ها،
غذا ممکن است بر اثر باکتریها و ويروس های مضر، آلوده و مسموم شود. فردی که چنين غذايی را بخورد، ممکن است مسموم و بيمار شود. از آنجا که HIV بر روی سيستم ايمنی بدن اثر گذاشته و مقاومت بدن کم می شود، لذا افراد آلوده به آن، در برابر ميکروب ها و باکتری ها آسيب پذيرتر بوده و بايد از خوردن غذاهای آلوده اجتناب کنند.
اين افراد اگر دچار مسموميت غذايی شوند، وزن بدنشان کاهش يافته و ضعيف تر می شوند و مقاومت آن ها در برابر عفونت های آتی، کمتر خواهد شد.
با رعايت بعضی اصول بهداشتی، می توان از بيشتر مسموميتهای غذايی پيشگيری کرد. تدابير بهداشتی برای افراد آلوده به HIV، به دو منظور انجام می شوند:
1. پيشگيری از آلودگی محيط تهيه غذا
2. پيشگيری از تکثير ميکروبها در غذا و رسيدن به مقدار خطرناک.
رعايت اصول بهداشتی به صورتی که در زير توصيه شده، سبب دستيابی به هر دو هدف شده و حداکثر حفاظت در برابر خطر ميکروبهای مضر را تضمين می کند.
اکثر ميکروب هايی که باعث مسموميت غذايی می شوند از طريق مدفوع پخش می شوند؛ بنابراين به نکات زير دقت کنيد:
* از توالت استفاده کنيد، توالتی که پاکيزه و بدون مگس و حشرات باشد.
* همواره محيط اطراف خود را پاکيزه نگهداريد.
* لباس ها، ملحفه ها و رختخوابی را که ممکن است به مدفوع آلوده شده باشند را با آب داغ و صابون شستشو دهيد.
رعايت بهداشت فردی درآشپزخانه:
* همواره قبل، در طول و بعد از تهيه يا خوردن غذا، در صورت رفتن به توالت، دستهای خود را با آب تميز و صابون، يا خاکستر بشوييد و با حوله يا پارچه تميز، خشک کنيد.
* برای پيشگيری از آلودگی در طول تهيه و مصرف غذا، روی کليه زخم ها را بپوشانيد.
* از آب سالم بهداشتی مانند آب لوله کشی، چشمه ها و چاه های حفاظت شده استفاده کنيد و اگر از سلامت آب اطمينان نداريد، قبل از مصرف آن را بجوشانيد. در طول جمع آوری و ذخيره آب، مخزن آن را تميز و بدور از هرگونه آلودگی نگهداريد. مخازن آب در منزل بر اثر فرو بردن ظروف يا دست کثيف در آن ها، آلوده می شوند. زمانی که افراد آب آلوده بنوشند، به بيماری های مختلف دچار خواهند شد.
* محل تهيه غذا را پاکيزه نگهداريد. از ظروف و لوازم تميز برای نگهداری، تهيه و آماده سازی و خوردن غذا استفاده کنيد.
* سبزيجات و ميوه ها را با آب پاکيزه و سالم بشوييد.
* روی غذاها را بپوشانيد تا حشرات و گرد و غبار آنها را آلوده نکنند.
* زباله را در ظرفی در دار گذاشته و آن را مرتباً خالی کنيد، تا سبب ايجاد بوهای نامطبوع و جذب حشرات که خود سبب آلوده شدن غذاها با ميکروبها خواهند شد، نشود.
آشپزی و ذخيره کردن مواد غذايی:
ميکروب ها به سرعت در غذای گرم تکثير می شوند. نگهداری غذا در يخچال يا مکانی سرد، رشد ميکروب ها را کندتر خواهد کرد. پخت و پز در دمای بالا نيز سبب کشته شدن اکثر ميکروب ها خواهد شد. غذا را به محض پخته شدن بايستی خورد.
* غذا را در ظرف های در بسته، دور از حشرات، موش و ساير حشرات نگهداری کنيد.
* غذای تازه را در جای سرد يا در صورت وجود در يخچال نگهداری کنيد.
* غذاها را به طور کامل پخته اما سبزيجات را زياد نپزيد.
* غذا را بلافاصله بعد از پخت ميل کنيد و برای پيشگيری از تکثير ميکروب ها آن را در هوای اتاق رها نکنيد.
* مواد خام و پخته را در کنار هم نگهداری نکنيد. برای پيشگيری از تماس، آنها را در ظروف جداگانه بريزيد.
* از نگهداری پس مانده غذاها، مگر در يخچال و يا مکانی سرد، خودداری کنيد. آنها را بيش از يک يا دو روز، نگهداری نکنيد و هميشه دوباره با حرارت زياد گرم کنيد.
* گوشت و ماهی را خوب بپزيد. گوشت نبايد پس از پخت دارای خونابه باشد.
* قبل از تهيه غذاها، ابزار و سطوحی که با فراورده های حيوانی در تماس بوده اند را با آب گرم و صابون بشوييد.
* گوشت و ماهی را جدا از ساير مواد غذايی نگهداری کنيد.
* تخم مرغ را بايد کاملاً جوشاند. تخم مرغ عسلی، خام، ترک خورده يا هيچ غذای محتوی تخم مرغ خام نخوريد.
با اين حال انسان هر قدر دقت کند، باز ممکن است آلودگی غذايی و مسموميت اتفاق بيفتد. در صورتی که مسموميت غذايی شديد باشد، برای اجتناب از کاهش وزن و ابتلا به بيماری های ديگر، بايد بلافاصله به مددکار اجتماعی و يا پزشک مراجعه کرد.
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب